Upptäck nyttiga tips och råd om kreditkort

Kreditkort jämförelse - fakta och tips

Jämför räntor, förmåner och avgifter för uttag innan du bestämmer dig för kreditkort. Dessa parametrar kan nämligen variera starkt mellan olika kreditkortsutfärdare.

Du som slutgiltigt har bestämt dig för att skaffa kreditkort bör noga jämföra kreditinstitutens villkor för korten. Ta i första hand fasta på följande i samband med att du jämför olika kreditkort:

  • Årsavgiften för kreditkort varierar mellan 0 och 500 kr beroende på utfärdande bank.
  • Antal förmåner hos kreditkortet. Gratis reseförsäkringar, tilläggsförsäkringar, akuta kontanttillskott vid tillfällig kontantbrist under resan samt rabatter hos alltifrån biluthyrningsföretag till hotell förekommer. En högre årsavgift garanterar inte per automatik ett större antal förmåner hos kreditkortet. De kända bankerna tar vanligtvis ut högre årsavgifter, medan nya kreditkortsaktörer försöker vinna marknadsandelar genom att locka med låga – eller rent av obefintliga – årsavgifter.
  • Valutapåslag vid köp och kontantuttag i utlandet. Tar företaget ut en fast avgift för kontantuttag eller en procentsats på det uttagna beloppet?
  • Möjlighet att få gratis extrakort.
  • Är antalet kontantuttag inom Sverige begränsat och avgiftsbelagt? Kreditkort av typen American Express tar oftare ut avgift än kreditkort av typen Visa.
  • Maxbelopp för kredit. Märk väl att vissa kreditkortsutfärdare reglerar det maximala kreditbeloppet efter din privatekonomi.
  • Kredittid och ränta på utnyttjad kredit.

Jämför kreditkort med andra privatlån

En kortkredit beviljas utan säkerhet och är således att jämföra med ett blancolån. Du som är i behov av en snabb kredit kan överväga att ta ett kreditkort istället för ett privatlån utan säkerhet. Tänk dock på att kreditkort är förenade med en fast återbetalningstid (50 till 60 dagar) medan du som tar ett vanligt privatlån kan reglera återbetalningstiden efter betalningsförmåga.