Upptäck nyttiga tips och råd om kreditkort

Kreditkort ränta - fakta och tips

Räntan på kreditkort är obefintlig under de första 50 dagarna. Därefter är räntan dock högre än på jämförbara privatlån.

Kreditkort kan – liksom vanliga bankkort – vara direkt kopplade till personkontot, men det är också vanligt med kreditkort där betalningen sker månadsvis – mot faktura. Ditt bankkonto debiteras således inte direkt. Räkningen med månadens samlade betalningar kommer oavsett om man utnyttjat krediten eller inte. Fakturan ska sedan betalas inom 50 till 60 dagar – ifall betalningen blir försenad utgår en ränta på det förfallna beloppet. Räntan kan vara mycket olika och varierar naturligtvis beroende på hur stor del av krediten man utnyttjat.

Räntefri kredit fram till fakturans förfallodatum

Fördelen med kortkrediter är att de är räntefria fram till fakturans förfallodatum (vanligtvis runt 50 dagar). Kortkrediter är således billiga krediter, förutsatt att man är kapabel att återbetala beloppet inom utsatt tid. Mikrolån av typen SMS-lån och onlinekrediter har jämförelsevis betydligt högre ränta, trots att återbetalningstiden är kortare. Du som är i akut behov av lån kan därför tjäna på att utnyttja din kortkredit istället för att ta ett olönsamt snabblån.

Hög ränta på kreditkort efter 50 dagar

Kreditkortsräntorna skjuter dock i höjden efter att den räntefria perioden löpt ut. Räkna med en ränta på 20 procent på en kortkredit på 10 000 kr. Det innebär ca 5 kr om dagen omräknat till faktiska summor; betydligt högre än räntan på de flesta privatlån. En kortkredit lönar sig således bara om krediten återbetalas i tid – i annat fall är det mera lönsamt att ta motsvarande blancolån.