Upptäck nyttiga tips och råd om kreditkort

Skaffa kreditkort - fakta och tips

Skaffa kreditkort för en ökad trygghet i tillvaron eller i syfte att komma undan bedrägerier under semesterresan.

Anledningarna till att skaffa kreditkort kan vara många. Dels kan det röra sig om vanliga privatpersoner som upplever att krediten utgör en ökad trygghet i vardagen, dels personer med fast jobb som snabbt behöver täcka en utgift.

Skaffa kreditkort inför resan?

Kreditkort – till skillnad från vanliga bankkort – är inte direkt kopplade till ditt bankkonto. Du betalar istället alla månadens utgifter i form av en faktura. Om kortet skulle bli stulet och missbrukas under resan, kan du som kund alltid bestrida fakturan. Om kortet däremot är kopplat direkt till ditt bankkonto, är det i princip omöjligt att få tillbaka de försvunna pengarna. Av denna anledning väljer många köpstarka turistgrupper att skaffa exklusiva AMEX-kreditkort – man vill helt enkelt undvika att bli utsatt för bedrägeri. Du som vill betala alla månadens utgifter mot faktura, utan att skaffa ett kreditkort, kan även skaffa ett vanligt bankkort som fakturerar dina utgifter månadsvis.

Maestro och American Express gångbara i utlandet

För dig som står i begrepp att skaffa kreditkort inför resan kan det vara bra att känna till följande:

  • Visakort från svenska banker som SEB, Swedbank och Nordea accepteras inte i alla länder. Redan i centrala Europa kan det bli problem. American Express och Maestro är de kort som fungerar bäst, internationellt sett.
  • Mastercard fungerar bättre än Visa i länder som Tyskland, Belgien och Nederländerna.

Möjligheterna att betala med svenska kreditkort i utlandet blir med tiden bättre och bättre. Men än så länge måste man välja kreditkort inför utlandsresan med stor omsorg.