Upptäck nyttiga tips och råd om kreditkort

Kreditkort student - fakta och tips

Du som är kund hos Swedbank – och har fått din första insättning från CSN – kan ansöka om en särskild studentkredit i form av ett kreditkort Mastercard.

För studenter är det svårare att få kreditkort än för ordinarie löntagare. Detta med anledning av att många banker inte jämställer studiemedel från CSN med inkomst av arbete. Swedbank brukar i allmänhet betraktas som den mest studentvänliga banken; bland annat erbjuds ett särskilt Mastercard för studenter. Det enda som krävs för denna studentkredit är att du fyllt 18 år och har fått din första insättning från CSN. Swedbanks studentpaket omfattar – förutom ett Mastercard med 55 dagars räntefri kredit – även ett vanligt bankkort och ett personkonto befriat från årsavgift.

Fler kreditkortsalternativ för deltidsarbetande studenter

Du som är förvärvsarbetande student har emellertid betydligt fler alternativ på kreditkortsmarknaden. Förutsatt att du har en inkomst från ett deltidsjobb, kan ansöka om ett ordinarie kreditkort från Visa eller Mastercard. American Express brukar dock kräva höga årsinkomster, vilket utesluter möjligheterna för merparten av landets studenter att ansöka om AMEX-kreditkort.

Andra möjliga studentkrediter

Studenter som inte vill ansöka om kreditkort kan även ansöka om startlån hos bla. Swedbank. Ett startlån för studenter är ett privatlån som ska täcka hemutrustning och möbler. För dig som är student är det betydligt mer fördelaktigt att ta ett startlån än att finansiera hemutrustning med kortkrediter. Detta med anledning av att kortkrediten ska återbetalas i sin helhet inom 55 dagar – en tuff utmaning för de allra flesta studerande.