Upptäck nyttiga tips och råd om kreditkort

Kreditkort trots betalningsanmärkning - fakta och tips

Sannolikheten att få kreditkort, trots betalningsanmärkning, är störst hos nyetablerade aktörer. Men även nya banker gör en individuell prövning, som vanligtvis slutar med någon form av kompromiss.

En betalningsanmärkning är, hos de allra flesta banker, ett absolut hinder för att bli beviljad kortkredit. Tänk dock på att en betalningsanmärkning finns registrerad hos Kronofogden i tre år – därefter försvinner den ur registret, förutsatt att skulden är återbetald. Du som har betalningsanmärkningar äldre än tre år behöver således inte bekymra dig över möjligheten att bli beviljad kreditkort.

Individuell prövning för dig med betalningsanmärkning

Att få kreditkort trots betalningsanmärkningar kan vara möjligt – särskilt hos nyetablerade banker. Men även då görs en individuell prövning av din privatekonomi, som garanterat förlänger handläggningstiden. En vanlig kompromiss är att personer med betalningsanmärkningar kan räkna med en lägre kreditgräns än prickfira kunder. Följande faktorer kan vidare gynna dig med betalningsanmärkning:

  • Fast inkomst, liten skuldsättning och stora tillgångar (både bundna tillgångar och sparkapital räknas in).
  • Ett brev, eller annan skrivelse till banken, där du bedyrar att betalningsanmärkningen beror på rent slarv från din sida och inte på nedsatt betalningsförmåga. I samband med detta bör du även kunna styrka att dina privata finanser i övrigt är goda.
  • Din ålder. Du som är i en arbetsför ålder – och dessutom har ett fast jobb – kan bli beviljad kreditkort trots betalningsanmärkning(ar).

Det finns i skrivande stund ingen bank som ser helt mellan fingrarna gällande ansökningar från personer med betalningsanmärkningar. Sannolikheten att få ett mikrolån via SMS är betydligt större för dig med betalningsanmärkning än att bli beviljad en kortkredit. Du som däremot får en betalningsanmärkning, efter att du blivit beviljad kreditkortet, kan fortfarande utnyttja din kortkredit till fullo.