Upptäck nyttiga tips och råd om kreditkort

Mastercard kreditkort - fakta och tips

Mastercard är ett varumärke, vars logotyp återfinns på alla Mastercard kreditkort. Företagets aktieägare – vanligvis banker – har rätt att ufärda kredit- och betalkort av typen Mastercard.

Mastercard kreditkort ges ut på licens av olika banker. Varumärket ägs av organisationen MasterCard, som dessutom äger Maestro. De banker som har aktier i företaget har rätt att utfärda betalkort och kreditkort av typen Mastercard.

Mastercard kredit – mer gångbart i Europa

En av fördelarna med Mastercard kredit är att kortet är mer gångbart än Visakort på den europeiska kontinenten. I USA – både Mastercards och Visas hemland – fungerar båda kreditkortstyperna lika bra. Liksom för Visakort gäller att de utfärdande bankerna själva får avgöra de avgifter och förmåner som gäller deras Mastercard. På samma sätt kan räntan och kreditbeloppen variera för olika Mastercard, beroende på utfärdare.

Visakort vanligare i Sverige

I Sverige dominerar däremot kreditkort av typen Visa över Mastercard kreditkort. Att betala med Mastercard är däremot aldrig några problem. Däremot kan vissa bankomater vägra ge dig ett fullständigt kontutdrag för dig som har Mastercard från en annan bank. I grund och botten är dock varumärket oväsentligt för vilket kort man väljer. I första hand bör du som kund jämföra kreditvillkor, ränta och förmåner när du väljer kreditkort. Mastercard brukar ha bra kreditvillkor, men ibland ingår inte reseförsäkring – till skillnad från Visakort.