Upptäck nyttiga tips och råd om kreditkort

Visa kreditkort - fakta och tips

Visa kreditkort utfärdas av de flesta större banker i Sverige. Tänk på att avgifter och villkor för Visakort kan variera mellan olika banker.

Visa är ett av världens ledande varumärken vad gäller betalkort och kreditkort. Visa gavs ut för första gången av Bank of America år 1958. Själva varumärket registrerades emellertid så sent som 1970. Idag utfärdar Visa inte några kreditkort, utan företaget licensierar istället rätigheten att utfärda Visakort till sina samarbetspartners. I Sverige är de flesta storbanker knutna till Visasamarbetet.

Visa kreditkort och betalkort

Olika banker har full rätt att erbjuda olika priser och förmåner (t.ex. Visakort reseförsäkring) på sina kreditkort och bankkort. Avgiften på ett Visakort från Nordea och ett från SEB kan således variera. Korten finns dock i olika nivåer; vanliga betalkort (t.ex. Visakort ungdom och Visa bankkort), Visa Guld, Visa Platinum och Visa Infinite. De senare tre varianterna är kreditkort.Visa Infinite är ovanligt i Sverige, då ett av kraven för utfärdande är en årsinkomst på ca två miljoner kronor.

Gemensamma villkor för alla Visakort

Bankerna har dock vissa gemensamma avtal med säljföretagen rörande Visakort. Bland annat får inte kortinnehavaren nekas köp under en viss summa. Inte heller får försäljare ta ut avgift för betalning med visakort – oavsett om det gäller Visa kreditkort eller Visa betalkort. Dessa riktlinjer, som är framtagna av Payment Service Directive, är internationella och gäller således även Visakort utomlands.